Защо никога не трябва да се доверявате на пазарните прогнози


Баба Ванга и гурутата от Wall Street

Автор: Роберт Ролих

Баба Ванга предсказа терористичните атаки на 11-ти септември. Въпреки че прогнозата, която е направила, беше доста нееднозначна, тя получи голямо медийно внимание.

Зимбабвийският проповедник Uebert Angel правилно предсказа смъртта на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Той получи значително медийно внимание.

Октоподът Пол (да, това наистина беше обикновен октопод, а не човек) правилно предсказа резултатите от единадесет срещи на Световното първенство по футбол през 2010 г. Питате се как един октопод може да направи това? Ако го беше написал на стената на аквариума, със сигурност би било подвиг! Но не беше така. Собствениците на Пол му даваха две кутии с храна. Кутиите бяха еднакви, с изключение на това, че на всяка кутия имаше знаме на една от страните, състезаващи се на предстоящата футболна среща. Кутията, чиято храна Пол изяжда първо, се смята за прогнозата му за печелившия отбор в срещата. Точните му прогнози привлякоха внимание в световен мащаб.

Джон Поулсън, сега известен мениджър на фондове, правилно прогнозира имотната катастрофа през 2007-2009 г. Той спечели много пари и дори имаше книга, „Най-успешната сделка“, написана за него.

Тук започва да става интересно...

Пазарните прогнози не струват пукната пара

Има хиляди екстрасенси, които подобно на Баба Ванга, правят прогнози всяка година. 99% от тях грешат, но никой не пише за тях. Заглавието, което гласи: „Екстрасенсът X даде грешни прогнози последните 3 пъти“, не продава вестници.

Има хиляди проповедници и пророци, които прогнозират различни събития всяка година. Най-популярни са, разбира се, тези за края на света. Ако все още сте живи, четейки тази статия, предполагам, че нито една от тези прогнози не е била вярна.

След Пол Октопода, имаше хиляди други животни, включително слонове, котки и дори червеи, чиито собственици се опитваха да предскажат изхода от различни спортни турнири и игри. Можете да се досетите, какъв беше резултатът.

Има хиляди инвестиционни гурута, които пишат статии, книги и правят прогнози по телевизията какво ще се случи в бъдеще с цените на акциите или с цената на петрола. Как става така, че медиите забравят за тях, когато се окаже, че са сгрешили?

Дори представянето на Джон Поулсън след успешните му сделки през 2007 г. е далеч под средното. Нека ви дам само кратък откъс от статия на Bloomberg Business за него от 2015 г.:

„Милиардерът Джон Полсън отчете втората най-лоша търговска година в кариерата си през 2014 г…

Най-лошото представяне беше във фонда Advantage Plus, който падна с 36 процента миналата година, съобщиха двама човека, наясно с резултатите…

Мениджърът, който си спечели слава, след като спечели 15 милиарда долара от жилищната криза през 2007 г., се бори да изплува на повърхността от 2011 г. насам, когато залозите му за възстановяване в САЩ се объркаха, губейки пари във всичките си основни инвестиции - включително 51-процентов спад във фонд Advantage Plus. Полсън също загуби пари от инвестиции, свързани със златото и европейската икономика, което доведе до намаляване на активите му до 19 милиарда долара, наполовина от тези в пика през 2011 г.“


Виждате ли модела тук?


Предсказваща сила или просто късмет?

Има хиляди управители на фондове и гурута. На някои от тях просто им провървява в определен период от време. Те стават известни. Започват да привличат много нови инвеститори със свежи пари. Тогава късметът им изневерява и започват да осигуряват под средната или дори отрицателна възвращаемост. И така, всички хора, които са започнали да инвестират при тях или които са инвестирали въз основа на техните препоръки, губят. Това се е случвало хиляди пъти в новата история и ще се случва отново и отново.

Разбираш кои прогнози са правилни впоследствие. Когато е късно.

Нека илюстрирам този въпрос с прост мисловен експеримент. Да речем, че имате хиляда компютъра. Всички те са програмирани да направят точна прогноза за следващото движение на цената на произволно избрана акция. Например, цената на акцията сега е 7 долара, а първият компютър прогнозира, че след една година тя ще бъде 9 долара, вторият компютър прогнозира, че ще бъде 6,5 долара и така нататък.

Мислите ли, че някои от тези прогнози ще се сбъднат? Сигурно да! Има математическа вероятност малък брой компютри да ударят десетката.

Но ще подскочите ли с ръце във въздуха, като твърдите, че компютрите, които удрят десетката, имат предсказващи сили? И бихте ли заложили пенсионния си фонд, че следващата им прогноза ще бъде вярна? Вероятно не.

Така че, независимо дали сте Пол Октопода или Джон Полсън, можете просто да признаете: просто сте имали късмет веднъж или два пъти. Нека го кажа ясно: фактът, че някой правилно е предсказал последната криза или последното голямо движение на цената на златото, не означава, че той/тя има надеждни способности за прогнозиране.Присъединете се към моя БЕЗПЛАТЕН семинар на 05.11.2019 г. в София: Как да избегнете високи такси и скъпите финансови съветници - за да можете да удвоите пенсионните си спестявания.


Подготвих нещо, което ще Ви взриви (и ще спаси Вашето финансовото бъдеще).

Научих по трудния начин (губейки 6-цифрена сума пари), че финансовата индустрия и съветниците работят усилено, за да ви помогнат да вземете грешни инвестиционни решения и Ви съветват да инвестирате във възможно най-лошите финансови продукти - така че те да могат да печелят от това.

Ето защо моята мисия е да споделям това, което финансовата индустрия не иска да знаем за инвестирането. Като част от тази мисия подготвих семинар, в който ще научите:

  • Трябва ли да инвестирате в акции, облигации, фондове, пенсионни планове, злато или криптовалути? Отговорът вероятно ще ви изненада (ще споделя с Вас какво съветвам да направят всички мои заможни клиенти и приятели).
  • Как финансовите съветници, брокерите и банкерите присвояват законно по-голямата част от Вашите инвестирани пари... и как да избегнете това?
  • Странна пасивна стратегия, която ми позволи да получа текущ доход от 36,7% годишно. Отне ми три години, за да разработя тази уникална стратегия и сега уча клиентите си как да я настроят за два часа (досега 541 мои клиенти я използват с невероятни резултати).

Прекарах 7 години от живота си, за да науча тези подробности, но сега Вие вече можете да ги научите за 4 часа. И най-хубавото от всичко - това ще Ви излезе безплатно!


Затова се регистрирайте още сега на Investments.bg!